Regelgeving online gokken in België

Regelgeving online gokken in Belgie

In België geldt een verbod op kansspelen. In het verleden was dat een absoluut verbod en dat zorgde ervoor dat er heel veel illegale kansspelen in het land werden opgezet. Dus koos België (in een wet van 7 mei 1999) ervoor om met vergunningen te gaan werken. Toen die wet werd vastgelegd, werd tegelijkertijd de Belgische Kansspelcommissie opgericht. De Kansspelcommissie kent voor het uitbaten van kansspelen verschillende soorten vergunningen toe, zodat alles in goede banen geleid kan worden. De Kansspelcommissie is onderdeel van de Federale Overheidsdienst Justitie, met de minister van Justitie aan het hoofd.

Wanneer spreken we van een kansspel?

Er is in België sprake van een kansspel als er aan drie voorwaarden is voldaan. Er moet sprake zijn van:

  • een inzet;
  • de kans om iets te winnen of te verliezen;
  • het toeval moet meespelen in het spelverloop.

Bescherming van de spelers

De Kansspelcommissie houdt niet alleen in de gaten of er op een legale manier gokspellen worden aangeboden, maar zij houdt zich ook bezig met het beschermen van de spelers. Dit is sterker nog een van de belangrijkste taken van de commissie. Kansspelen leiden soms nu eenmaal tot gokverslaving en grootschalig geldverlies. De commissie wil eenieder daar zo veel mogelijk voor behoeden. U kunt op de site van de Kansspelcommissie verschillende hulpinstanties vinden waar verslaafde spelers terecht kunnen. De mogelijkheid bestaat ook dat bepaalde spelers (vrijwillig of verplicht) uitgesloten worden van deelname aan kansspelen.

Wilt u meer weten over de Belgische Kansspelcommissie of zoekt u hulp bij een eventuele goksverslaving? Neem dan een kijkje op de site van de Kansspelcommissie. U kunt daar ook een zelfhulpprogramma volgen.

Casino Kwaliteit Betalen